2 januari 2024 | Algemeen - Van de bestuurstafel -

Tennis in de wintermaanden

Met de huidige winters kunnen we over het algemeen vrij lang buiten blijven tennissen op onze gravelbanen. Waar vroeger de banen van pakweg november t/m maart dicht waren, zien we tegenwoordig dat nog kunnen tennissen op gravel in deze maanden. Dit is mede dankzij het onderhoudswerk dat een groepje trouwe vrijwilligers doet in samenwerking met BHS Sportparkservice B.V..

Echter, er zijn omstandigheden dat de banen niet bespeelbaar zijn, ook als je soms denkt dat er wel gespeeld moet kunnen worden. Dat leggen we hieronder uit.

Bij regen

Een beetje regen kan de baan best hebben maar stop direct met tennissen als door regen:

  • De baan begint te glimmen
  • Er plasjes water ontstaan op de baan
  • De toplaag van de baan zacht en modderig aanvoelt

Verlaat de baan zonder te slepen! Dat is beter voor de baan.

Bij sneeuw

Het spreekt voor zich dat zodra er sneeuw op de baan ligt je niet verder kunt. Verlaat ook nu de baan zonder te slepen.

Bij vorst

Bij vorst mag er niet getennist worden.

Na vorst en opdooi

Als het gevroren heeft en daarna weer boven 0 graden is, dan is het soms verleidelijk om weer de baan op te gaan. Maar omdat de ondergrond nog bevroren kan zijn is het risico dat je de toplaag stuk loopt/kapot trapt erg groot. Vaak zijn ook de lijnen omhoog gevroren. Daarom is er eerst onderhoud nodig voor je de tennisbaan weer op mag. Eerst moeten de lijnen er weer goed ingebracht worden. Anders is het gevaarlijk voor de spelers en is de kans groot dat de lijnen tijdens het spel eruit worden gelopen.

Onderhoud aan de banen kan alleen als de banen het toelaten, het weer daar geschikt voor is en er onderhoudsmensen beschikbaar zijn. Bij strengere vorst kan het ook zijn dat er eerst gewalst moet worden om de toplaag hard genoeg te maken zodat er gespeeld kan worden.

En dat kan enkele dagen duren (en na strenge vorst zelfs een paar weken).

Hoe weet je of de banen open of dicht zijn?

We communiceren dit via de KNLTB.club APP

Is een tennisbaan via de APP te reserveren, dan is deze bespeelbaar. Zodra de banen gesloten worden vanwege vorst, sneeuw, te veel regen of onderhoud dan worden de banen geblokkeerd voor afhangen en bestaande reserveringen geannuleerd. Hierover krijgen degene die een baan gereserveerd hebben een bericht per email.

Daarnaast worden de netten meestal omlaag gedraaid, maar dat kan niet altijd tijdig gebeuren. Ga nooit op een baan spelen waar het net omlaag is gedraaid. Zijn de netten omhoog maar is de baan zacht en ontstaan er kuilen/putten als je afzet? Stop dan meteen met spelen en verlaat de baan.

Als de banen weer bespeelbaar zijn, worden de netten weer z.s.m. omhoog gedraaid. En zullen we de baan/banen vrijgeven in de KNLTB.club APP voor afhangen.

Ga niet zomaar de baan op want het risico is dat je de toplaag kapot loopt en dat betekent dat de banen daardoor langere tijd niet bespeelbaar zullen zijn en dat onze onderhoudsmannen serieus veel werk hebben om de baan weer bespeelbaar te maken.